Βιώσιμες λύσεις εύκαμπτης συσκευασίας, μεγάλες επενδύσεις και πελατοκεντρική φιλοσοφία.

Η Plastimak αποτελεί μία από τις πλέον καταξιωμένες ελληνικές εταιρείες στον κλάδο των υλικών εύκαμπτης συσκευασίας, έχοντας συσσωρεύσει πείρα 30 ετών και μια μεγάλη τεχνογνωσία που μπορεί να προσφέρει λύσεις συσκευασίας για μια ευρεία γκάμα εφαρμογών.

- Η Plastimak ως παραγωγός εύκαμπτων υλικών συσκευασίας, πώς αντιμετωπίζει την πρόκληση της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας;

H συσκευασία είναι κάτι πολύ παραπάνω από το περιτύλιγμα, καθώς προστατεύει αυτό που πουλάει και πουλάει αυτό που προστατεύει. Διαφυλάσσει την ασφάλεια και την υγεία του καταναλωτή κι εξασφαλίζει τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων. Ταυτόχρονα όμως έχει και μια μεγάλη ιδιαιτερότητα: μετά τη χρήση μετατρέπεται σε απόρριμμα.

Αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα της συσκευασίας, αποτελεί την περίοδο αυτή και τη μεγαλύτερη πρόκληση του κλάδου, δηλαδή τον  επανασχεδιασμό της συσκευασίας με όρους βιωσιμότητας. 

Η Plastimak εδώ και αρκετά χρόνια πρωτοστατεί στον στίβο της αειφορίας μέσω της συνεχούς βελτίωσης των παραγωγικών της διαδικασιών, αλλά και της ανάπτυξης και διάθεσης νέων προϊόντων, όπως υπογραμμίζει η σειρά προϊόντων ECOMAK© η οποία  δεν αποτελεί απλά ένα εταιρικό brand, αλλά τη μετουσίωση της εταιρικής μας φιλοσοφίας και κουλτούρας στην πράξη. Προσφέρει εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις με γνώμονα τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας, στις εξής βασικές κατηγορίες: ανακυκλώσιμες, ανακυκλωμένες,  βιοδιασπώμενες, πλαστικές αλλά και χάρτινες συσκευασίες. 

Η Plastimak επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην ανακυκλωσιμότητα, που με τα σημερινά δεδομένα, δείχνει να είναι η απάντηση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων συσκευασίας. Επανασχεδιάζουμε λοιπόν όλες τις "παραδοσιακές" εύκαμπτες συσκευασίες, αντικαθιστώντας τες με ανακυκλώσιμες mono material δομές, κατάλληλες για τις υπάρχουσες ροές ανακύκλωσης και οι οποίες μπορούν και να πιστοποιηθούν ως προς την ανακυκλωσιμότητά τους. Παράλληλα η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί κατά ISCC PLUS, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται circular (Post-Consumer Recycled) και Bio-circular υλικά. Επίσης, μέσω του τμήματος R&D αναπτύσσουμε νέες δομές, όπου αυτό είναι εφικτό για την ασφάλεια του συσκευασμένου προϊόντος, αντικαθιστώντας δομές πλαστικού, με χαρτί ειδικών προδιαγραφών και φραγμών. 

- H Plastimak απευθύνεται τόσο σε εδραιωμένες, όσο και σε αναπτυσσόμενες εταιρείες. Πώς καταφέρνει ο οργανισμός σας να προσαρμοστεί και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει επιχειρηματικές ανάγκες που ενδέχεται να αλλάζουν ριζικά λόγω μεγέθους;

Τόσο εδραιωμένες, όσο και αναπτυσσόμενες εταιρείες, στηρίζονται στην τεχνογνωσία μας για τη συσκευασία  των προϊόντων τους και κάθε πελάτης μας λαμβάνει τη μέγιστη προσοχή μας. Η  φιλοσοφία μας είναι απόλυτα πελατοκεντρική.

Οι πωλήσεις της εταιρείας μας είναι μόνο Β2Β κι όλα τα προϊόντα μας είναι tailor made με στόχο το άρτιο ποιοτικό κι αισθητικό αποτέλεσμα. Η επιλογή των υλικών και ο σχεδιασμός κάθε συσκευασίας  γίνεται με βάση την τεχνική γνώση και την πολύχρονη εμπειρία μας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες του συσκευασμένου προϊόντος, της παραγωγικής διαδικασίας του και  των συσκευαστικών μηχανών του πελάτη.

Η  Plastimak έχει την παραγωγική δυναμικότητα, τη δομή, την οργάνωση και τις διαδικασίες μιας σύγχρονης εταιρείας που μπορεί εύκολα να ανταποκριθεί σε υψηλά ποιοτικά standards και απαιτήσεις μεγάλων εταιρειών, παρέχοντας όλη την τεκμηρίωση, τις πιστοποιήσεις και την εξασφάλιση που αυτές ζητούν. Είναι χαρά μας να δεχόμαστε τα audits των πελατών μας στις εγκαταστάσεις μας.

Ταυτόχρονα  η Plastimak διαθέτει κι ένα ακόμα χαρακτηριστικό που της προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το ανθρώπινο πρόσωπο μιας οικογενειακής επιχείρησης, την ευελιξία και την αμεσότητα στην επικοινωνία και στην ανταπόκριση. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουμε να είμαστε δίπλα και σε μικρότερες, αναπτυσσόμενες εταιρείες παρέχοντας κάθε τεχνική υποστήριξη και συμβουλή που χρειάζονται. 

Χαριτολογώντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε μια "μικρομέγαλη" εταιρεία με την οργάνωση μια μεγάλης εταιρίας και το φιλικό πρόσωπο μιας οικογενειακής επιχείρησης.

- Πιστεύετε ότι η πιστοποίηση της γραμμής παραγωγής και των προϊόντων μιας βιομηχανίας μπορεί να μεταφραστεί σε προστιθέμενη αξία;

 

Απόλυτα! Γι’ αυτό κι από την πρώτη πιστοποίησή μας πριν αρκετά χρόνια, προσπαθήσαμε και καταφέραμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες μας και να υιοθετήσουμε κουλτούρα ποιότητας.

Βασική αρχή  της Plastimak, που ειδικεύεται κυρίως στη συσκευασία τροφίμων,  είναι η διασφάλιση της ποιότητας της  συσκευασίας που παράγουμε και κατ’ επέκταση των προϊόντων του πελάτη.Δεν αρκούμαστε μόνο στη συμμόρφωση με το σχετικό  Ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, αλλά προχωρούμε ένα βήμα παραπάνω, δημιουργώντας ένα προϊόν το οποίο αποτελεί πρότυπο ποιότητας και ασφάλειας, όπως αποδεικνύουν και οι βαθμολογίες στις πιστοποιήσεις μας.

Η Plastimak τηρεί σύστημα διαχείρισης ποιότητας (ISO 9001) και αυστηρές διαδικασίες σύμφωνα με τους Κανόνες  Ορθής βιομηχανικής Πρακτικής στη Βιομηχανία Τροφίμων (GMPs). Επίσης, εφαρμόζει τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και της συσκευασίας, ISO 22000 και BRC/IoP. Οι διαδικασίες αφορούν το σύνολο των παραγωγικών διαδικασιών καθώς και την αξιοπιστία των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού, των συστημάτων και όλων των ελέγχων παραγωγής.

Παράλληλα η εταιρεία μας εφαρμόζει σε όλα τα στάδια της παραγωγής, διαδικασίες ελέγχου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων βάσει του διεθνούς συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, ISO 14001.

Επιμένουμε στη συνεχή εκπαίδευση του συνόλου των εργαζομένων μας γύρω από τα προαναφερθέντα συστήματα, πετυχαίνοντας τη σταθερότητα  στην ποιότητα που αποτελεί βασικό κρίκο εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας. Όλες οι παραπάνω  πιστοποιημένες πρακτικές είναι  αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας της Plastimak.

- Τι επενδύσεις έχετε δρομολογήσει και τι νέο μπορούμε να περιμένουμε από την Plastimak στο μέλλον;

Οι προσταγές της κυκλικής οικονομίας επηρεάζουν και τις επενδυτικές μας αποφάσεις συμπεριλαμβανομένου πρωτίστως του παραγωγικού μας εξοπλισμού. Αποσκοπώντας στη δυνατότητα παραγωγής "πράσινων" εναλλακτικών για κάθε συμβατική συσκευασία και εφαρμογή, όλα μας τα παραγωγικά στάδια έχουν βελτιστοποιηθεί υπό το πρίσμα αυτό, με νέα μηχανήματα ή retro fits των υφιστάμενων. Ταυτόχρονα στοχεύουμε στην υλοποίηση του ψηφιακού μας μετασχηματισμού βάσει του Industry 4.0. 

Η εταιρεία μόλις πέρυσι ολοκλήρωσε τον τελευταίο της επενδυτικό κύκλο που αύξησε σημαντικά το capacity της, ενώ πρόσθεσε και τη δυνατότητα νέων high-end εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των αποστειρώσιμων και των micro-ovenable συσκευασιών.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους ξεκινήσαμε την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέχρι στιγμής επενδυτικού σχεδίου, αξίας περίπου 6εκ., που αφορά κυρίως επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με έμφαση στη διεύρυνση των  τελικών προϊόντων που μπορούμε να προσφέρουμε. Επενδύουμε ακόμα στα απαραίτητα συστήματα καθολικού ελέγχου ποιότητας (TQM), για να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την άριστη ποιότητα των υλικών μας.

Επίσης μέσω συνεχών επενδύσεων στην Έρευνα κι Ανάπτυξη νέων υλικών, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα portfolio υλικών ικανών να ανταγωνιστούν ακόμη και τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου μας παρά το μικρομεσαίο μας "εκτόπισμα".

Το χρονικό αυτό διάστημα συμπίπτει με το ενδο-εταιρικό timing που φέρει δύο γενιές ταυτόχρονα στο τιμόνι της  οικογενειακής επιχείρησης και με ιδιαίτερη αισιοδοξία αναμένουμε ότι σύντομα θα αναδιαμορφώσουμε ριζικά το προφίλ της εταιρείας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο παρακάτω link: https://www.capital.gr/palmos-ton-biomixanion